Prelekcja Mirosława Błaszczaka – japonisty – oraz pokaz filmu „Opowieść o gotującym samuraju”/ DKF
Film Yuzo Asahary prezentuje zupełnie inne podejście do kina samurajskiego niż to, do którego widzowie przywykli dzięki filmom m.in. Akiry Kurosawy. Zamiast spektakularnych pojedynków na katany, zobaczymy życie japońskich wojowników w XVIII wieku od kuchni. I to dosłownie. Ród samurajski Funaki z prowincji Kaga (obecnie prefektura Ishikawa) służy swemu panu feudalnemu nie za pomocą szabli, ale kuchennego noża. I choć ich kuchnia jest bardzo ceniona, są raczej pogardzani jako „gotujący samuraje”. Młody sukcesor rodu Yasunobu, uwielbiający szermierkę, nie może pogodzić się z tym stanem rzeczy i nie wykazuje zainteresowania gotowaniem. Co więcej, ojciec aranżuje mu małżeństwo z Haru, posiadaczką niezwykle wyrafinowanego podniebienia i wielkiego talentu kulinarnego, ale także i niewyparzonego języka, który już raz stał się przyczyną jej rozwodu. Kobieta stawia sobie ambitne zadanie nauczyć swojego marudnego męża sztuki gotowania.
Film inspirowany jest historią rodu z prowincji Kaga, który pozostawił po sobie spuściznę w postaci wyrafinowanej kuchni, cenionej równie wysoko jak kuchnia ze starej stolicy, Kioto, serwowanej na pięknej lace i ceramice Kutani. Autentyczne są także pokazane w nim wydarzenia historyczne.
Czas trwania filmu: 2 godziny.
Pokaz filmu zorganizowany we współpracy z Japan Foundation i Ambasadą Japonii w Polsce.
MIROSŁAW BŁASZCZAK – japonista, były Attaché Kulturalny Ambasady RP w Tokio i były Dyrektor Instytutu Polskiego w Tokio, założyciel Centrum Wymiany Polska-Japonia, były Dyrektor Tarnogórskiego Centrum Kultury.
- DKF – Dyskusyjny Klub Filmowy „Olbrzym”
Fot. (c) 2013 „A Tale of Samurai Cooking” Film Partners