14
Wtorek
Kwiecień
godz. 12:00

Sensoplastyka® dla znudzonego Smyka – masa solna

Ponieważ nie możemy spotkać się w naszych siedzibach, przygotowaliśmy dla Was nagrania online warsztatów z sensoplastyki.

Masa solna – to najłatwiejsza do przygotowania masa plastyczna.  Składniki potrzebne do jej stworzenia na pewno wszyscy znajdą w swojej kuchni. Z tej ponadczasowej masy można wyczarować wiele wspaniałości. Możemy zrobić ozdoby wypiekane później w piekarniku lub potraktować jako masę podobną do ciastoliny, z której ulepimy to co podsunie nam wyobraźnia, bez konieczności wypiekania. Jeżeli wybieramy wersję wypiekaną w wysokiej temperaturze, nadawania jej koloru zostawmy na sam koniec. Jeśli jednak wolimy skupić się tylko na zabawie płynącej z lepienia, w czasie jej wykonywania możemy dodać barwniki (spożywcze lub farby np. akrylowe). Kolory na pewno uatrakcyjnią modelowanie zwierzątek lub postaci wymyślonych przez nasze dzieci.

Przygotuj:

  • 1 szklankę soli kuchennej
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • Miskę, wałek, foremki i  inne akcesoria do wykrawania
  • Farby (akrylowe lub plakatowe) ewentualnie barwniki spożywcze (opcja bez wypiekania)

Do miski wsypujemy sól, mąkę i wlewamy powoli wodę. Ugniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli konsystencja za bardzo lepi się do rąk, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.  Wałkujemy ciasto i wykrawamy pożądany kształt. Istnieją dwa sposoby suszenia masy solnej. Można to zrobić zostawiając figurkę do wyschnięcia ułożoną na kartce papieru lub wypiekać w piekarniku (wersja dla niecierpliwych). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 st C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, przekładamy ozdoby na drugą stronę i zostawiamy w nagrzanym piekarniku przez kolejne 60 minut. Dekorujemy farbami według uznania.

  • Warsztaty
  • Dorośli, Dzieci, Młodzież, Seniorzy
  • Wstęp wolny

TCK w Opatowicach

ul. Pastuszki 9,
42-680 Tarnowskie Góry,
48 608 869 464

TCK w Reptach Śląskich

ul. Witosa 61,
42-603 Tarnowskie Góry,
+48 515 762 441
Używamy plików cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie.
Kup bilet Kup bilet Kontakt Kontakt