Sensoplastyka® dla znudzonego Smyka – masa solna
Ponieważ nie możemy spotkać się w naszych siedzibach, przygotowaliśmy dla Was nagrania online warsztatów z sensoplastyki.
Masa solna – to najłatwiejsza do przygotowania masa plastyczna. Składniki potrzebne do jej stworzenia na pewno wszyscy znajdą w swojej kuchni. Z tej ponadczasowej masy można wyczarować wiele wspaniałości. Możemy zrobić ozdoby wypiekane później w piekarniku lub potraktować jako masę podobną do ciastoliny, z której ulepimy to co podsunie nam wyobraźnia, bez konieczności wypiekania. Jeżeli wybieramy wersję wypiekaną w wysokiej temperaturze, nadawania jej koloru zostawmy na sam koniec. Jeśli jednak wolimy skupić się tylko na zabawie płynącej z lepienia, w czasie jej wykonywania możemy dodać barwniki (spożywcze lub farby np. akrylowe). Kolory na pewno uatrakcyjnią modelowanie zwierzątek lub postaci wymyślonych przez nasze dzieci.
Przygotuj:
- 1 szklankę soli kuchennej
- 1 szklankę mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- Miskę, wałek, foremki i inne akcesoria do wykrawania
- Farby (akrylowe lub plakatowe) ewentualnie barwniki spożywcze (opcja bez wypiekania)
Do miski wsypujemy sól, mąkę i wlewamy powoli wodę. Ugniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli konsystencja za bardzo lepi się do rąk, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Wałkujemy ciasto i wykrawamy pożądany kształt. Istnieją dwa sposoby suszenia masy solnej. Można to zrobić zostawiając figurkę do wyschnięcia ułożoną na kartce papieru lub wypiekać w piekarniku (wersja dla niecierpliwych). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 st C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, przekładamy ozdoby na drugą stronę i zostawiamy w nagrzanym piekarniku przez kolejne 60 minut. Dekorujemy farbami według uznania.